Kitap Tanıtımı: A. YAĞMUR TUNALI - KAVGA GÜNLERİ (1968 – 1980)



A. Yağmur Tunalı 1968 – 1980 yılları arasında kalan zaman dilimini “Kavga Günleri” olarak adlandırıyor. Kitaba ön söz yerine Prof. Dr. İskender Öksüz, “Ülkücülük ve Sanat” başlıklı bir yazı yazmış ve “Türkiye’de olan biteni anlamak için okuyabilirsiniz. Bu kitabı o yılları hatırlamak veya öğrenmek için, o yılların ismini birinci elden tanımak için okuyabilirsiniz.”  diyerek kitabın önemine dikkat çekmiştir.

Galip Erdem’in tabiriyle hayatındaki dönüm noktasını yani “vız noktası”nı 13 – 14 yaşlarında “Esir Türkler Afiş Haftası” afişini görmesiyle yaşayan yazar, iki işinin olduğunu, bunlardan birincisinin ülkücülük, ikincisinin ise şiir olduğunu vurgulamıştır. Sanatsız kalmanın hayat damarlarından birinin kopması düsturuna inanan yazar, ülküdaşlarında hissettiği eksikliği, yani sanat iştiyâkını Türk milliyetçiliği ile birleştirmek arzusunu taşımıştır. Zor zamanların şahidi olan Tunalı, o yıllardaki mücadeleyi ve bu mücadelenin sanat cephesi tarafını eserinde okuyucuları ile paylaşmıştır. Sosyal olaylara tanıklık ederek ve o zamanları gönül süzgecinden geçirerek kalemine aksettirmiştir. Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, Temmuz 2013 Türk Yurdu sayısında, “Demem o ki bu kitap, hatırat türünün klasikleri arasına girecektir” diyerek kitabın önemini bir kez daha vurgulamıştır.

Eserin ana konusu 12 Eylül 1980 öncesi Türkiye’deki büyük kavgadır. Komünist, Marsist soldan o dönemi anlatan pek çok yanlı eserlerin olmasına karşın ülkücülerin o zor yılları anlatan çok az eseri vardır. Kitabın içeriğinden de anlaşılacağı üzere ülkücüler bu kavgalarda ülkeyi koruma refleksiyle hareket etmişlerdir. O zor yılları anlatan nadide eserlerden biri olan Kavga Günleri, ülkücülere yapılan insafsız suçlamaları anlatmış ve hakkı yenilen ülkücü gençliğin hakkını teslim etmeye çalışmıştır. Bunun yanında sanata ve kültüre gerektiği değeri vermeyen, kendini dünyaya anlatamayan ve kibarlaşmayan bir hareketin bir zaman sonra yok olacağını anlatmıştır.

Ülkücü olduğunu vurgulayan yazar, dönemin doğru ve yanlışlarını tarafsız bir gözle anlatmayı amaçlamıştır. Bu doğru ve yanlışları kitabında anılarıyla desteklemiştir. 400 sayfalık insanı içine çeken ve bir nefeste okuyacağınız bir hatıra – deneme eseri olan Kavga Günleri’ni okumanızı önemle tavsiye ediyoruz.


İyi okumalar.

Yorumlar