Kitap Tanıtımı: GEORGE ORWELL - BOĞULMAMAK İÇİN

 

 

“Çok komik olmanın yanında hayranlık uyandıracak kadar gerçekçi... Bin Dokuz Yüz Seksen Dört’ü burada nüve haliyle görebiliyoruz. Hayvan Çiftliği’ni de... Hem zengin bir okuma keyfi sunan hem de iki klasiğin tohumlarını birden barındıran romanlara kolay rastlanmaz.”

 

John Carey, The Sunday Times

 

"Size Aşağı Binfield ziyaretimin bana verdiği dersi anlatayım: Hepsi olacak. Aklınızın köşesinde olan, sizi korkutan ancak bir kâbus olabileceğini veya başka ülkelerde yaşanacağını düşündüğünüz her şey. Bombalar, yemek kuyrukları, kauçuk coplar, dikenli teller, renkli gömlekler, sloganlar, korkunç yüzler, yatak odası pencerelerinden etrafı tarayan makineli tüfekler. Hepsi olacak. Biliyorum; ama ona bakarsanız zaten biliyordum. Kaçış yok. İster buna karşı savaşın, ister fark etmemiş gibi başınızı çevirin, ister öbürleriyle birlikte surat dağıtmak için bir somun anahtarı kapıp dışarı koşun. Ama çıkış yok. Öyle de olsa, böyle de olsa bunlar yaşanacak."

 

George Orwell'ın "Boğulmamak İçin" isimli kitabının kısaca özeti bu satırlar. Can Sanat Yayınları tarafından yayımlanan kitabın çevirisi Suat Ertüzün tarafından yapılmıştır.

 

Yazar kitabı kaleme alırken karşında okuyucusunu hayal etmiş olmalı ki hayat hikâyesini okuruyla çok içten satırlarla paylaşıp savaşın çaresizliğini, geçmişe duyduğu özlemi kalbi duygularla anlatmaya çalışıyor. Belki de okurun kendi geçmişine gitmesine kapı aralamak istiyor kim bilir? Bıraktıklarını, yıllar sonra karşılaştıklarını ve değişimin ne denli keskin bir şey olduğunu anımsatmak istiyor okuruna. Kitabın kahramanı George Bowling gibi geçmişinizi ziyaret ettiğinizde hiçbir şeyin değişime meydan okuyamayacağını görüyorsunuz. I. Dünya Savaşı'ndan kaçıp yine savaş muhabbetinin içinde buluyor kendini George Bowling ve yazar meselelerden bu şekilde kaçarak kurtulamayacağını, modern dünyanın insanlarının geçmişindeki izleri nasıl sildiğini çok açık bir şekilde anlatıyor. Her okurun kendince anlamlar yüklediği bir kitap "Boğulmamak İçin".

 

İyi okumalar.

Yorumlar