Kitap Tanıtımı: PEYAMİ SAFA - ATTİLA





Eşsiz kahramanlar usta ellerde nakış gibi işlenerek ortaya çıkmıştır. Ne haylazlığa vakit bulmuşlardır ne de boş boş durmaya... Son derece zor eğitimlerden geçerek bir devlete baş olmayı, bir devleti yönetmeyi aynı zamanda da savaşlarda orduya önderlik etmeyi öğrenmişlerdir çocuklukları boyunca.

Batı Roma İmparatorluğu'nun kâbusu Attila... Gücü seven ve gücün kendine getirdiği sorumluluktan korkmayan lider... Acımasızlığıyla nam salmış ve kendinden "Tanrı'nın Kırbacı" olarak söz ettiren Attila Roma'yı haraca bağlayarak papaya diz çöktüren tek liderdir. Attila'nın hayatını bir roman şeklinde okumak isterseniz Peyami Safa'nın 1940'lı yıllarda kaleme aldığı şimdilerde Ötüken Yayınevi'nden yayımlanan "Attila" isimli kitabı okumalısınız.

Kimi tarihçiler tarafından "Attila barbardır!" dense de Peyami Safa bu Türk cihangirinin devrine, kişiliğine ve kalbine bir Türk gözüyle bakmıştır ve ona göre de bir Türk gözüyle değerlendirme yaparak Attila'nın hayatını kaleme almıştır. Kitapta yazar, bozulan dünya düzenini yeniden kurmak isteyen Attila'nın üstün savaş dehasını, sosyal hayatını, halkıyla olan ilişkisini ve aile hayatını ele alarak Onorya isimli kadınla yaşadığı yasak aşkı, Attila'nın eşi Kerka'yla arasında geçenleri ve en son evlendiği kadın İldiko tarafından zehirlenme serüvenini akıcı bir dille okurlarıyla paylaşıyor. Romanın yazımında kullanılan edebi dil ve anlatımdaki akıcılık sayesinde hiç sıkılmadan okunacak bir Peyami Safa romanı olduğunu ispatlıyor "Attila".

İyi okumalar.

Yorumlar