Kitap Tanıtımı: MİSLİ BAYDOĞAN - HÛ DİYEN KARGA



Selçuklu'ların savaş ve kahramanlık hikâyelerini ete kemiğe bürünerek kutlu Selçuk neslinin kervanında seyrederek “Hû” diyen bir karganın ağzından dinlemeye ne dersiniz? Misli Baydoğan'ın tarihi, gerçeğe sadık kalarak anlattığı hikâye kitabı "Hû Diyen Karga" görmediğimiz ve bilmediğimiz zamanların üzerindeki atlas örtüyü kaldırarak bizlere Selçuklu hazinesinin kapısını aralıyor. Klinik psikolog olan yazar Misli Baydoğan'ın Selçuklu dönemine ait Türk davranış kalıplarını anlattığı birçok dergide hikâyeleri yayımlanmıştır. Yayımladığı hikâyelerin devam eden bir durumunda “Hû Diyen Karga” kitabını yazmış olan yazar pek çok yarışmadan da dereceler almıştır.
   
Pek çok yerde tarihi romanlara rastlanılmıştır. Fakat tarihi hikâye tarzı pek çoğumuzun daha önce rastlamadığı bir türdür. "Hû Diyen Karga" Ötüken Yayınevi tarafından 2016 yılında yayımlanmıştır. Tarihi roman olma niteliğiyle başlanmış olan eser daha sonra kara, bilge, mutasavvıf bir karganın gözünden Selçuklu tarihine genel bir bakış sergileyecek hikâye kitabına çevrilmiştir. Türüne az rastlanır bir hikâye çalışması yapmış olan yazar, bir tarihçinin objektifliğinde ve kendi mesleğinin inceliklerini de ortaya koyarak daha önce rastlanılmayan tarzda bir kitap yazmıştır. Kitabın içeriğindeki hikâyeler tarihin akışına bağlı kalınarak, belli kahramanlar çerçevesinde, dönemin dil ve üslubuna uygun kelimeler kullanılarak yazılmıştır. Dönemin kullanılan kelimelerini yazar okurların kelime dağarcığını geliştirmesi adına dipnotlar şeklinde satır sonlarında açıklamalarını yapmıştır. En önemlisi de Misli Hanım kitabını Ege Üniversitesi’nde bölücüler tarafından şehit edilen Fırat Yılmaz Çakıroğlu’na; “"Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun delikanlı hatırasına" diyerek ithaf etmiştir.

Tarih okumayı sıkıcı bulan ve sevmeyen kişiler için tarihin tozlu sayfalarını aralayan Baydoğan, tarihi keyifli bir dille anlatmıştır. Çocukların, gençlerin okuması gereken eserlerden birini ortaya koymuştur. Tarih ve kültürden kopmamak gerektiğini vurgulayan yazarın;

“Biliniz ki bu dünyadan bir Selçuk soyu geçti. Bir de onları Yaradan'a meftun bir aciz kara tüylü kuş. Bizleri unutmayınız. Güçlü bir devlet geleneği, şerefli bir ad ve dünyaya örnek bir medeniyeti miras bırakan soyunuzu dua ile anınız. Sizlere bu güzel mirasın koynunda bahşedilen en kıymetli mücevherden daha kıymetli Anadolu denen diyara sahip çıkınız. Sade Anadolu da değil, Mekke'den ona varan yollarıyla, ana yurdunuz Türkistan, Horasan ve ayak basıp kut saçan alp erenler marifetiyle size yurt olan Balkanlar ve Makedonya da dâhil Türk'ün adı anılan cümle toprağıyla adına Turan denilen büyük ülkenize layık işler yapınız. Soyunuza, ülkenize, sancağınıza halel getirmeyiniz. Peygamberler, nebiler, evliyaullahlar, veliyullahlar aşkına... Hû!”

satırları tarihimizi bilmenin ve ona sahip çıkmanın önemini bizlerle paylaşmaktadır.

İyi okumalar.

Not: “Hû Diyen Karga” isimli kitap TÜRKAV Gaziantep Şubesi’nin Milli Kitap'a hediyesidir.


Yorumlar