Kitap Tanıtımı: YAVUZ SELİM – AFGANİSTAN VE DOSTUM



Afganistan tarihinin son otuz yılına damga vurmuş,  hayatta kalmayı başarmış bir askeri lider olan şimdi de üniformayı çıkarmış bir siyasetçi konumundaki General Abdürreşid Dostum bölgedeki Türk gücünün temsili olarak konumlanmış lider bir siyasetçidir.  Afganistan‘da hem askerî hem de siyasi bir güce sahiptir.  Afganistan için çok büyük öneme sahip olan Dostum’un hayatının anlatıldığı “Afganistan ve Dostum” isimli kitap aslında bir biyografi kitabından ziyade bir ülkenin tarihi seyrini değiştiren,  etkileyen bir tarih kitabıdır. Üzerindeki önyargıları yok edecek,  belki de hiç bilinmeyen yönlerinin anlatıldığı bu kitapta Afganistan ve Dostum hakkında çok fazla şey öğreneceksiniz.

Hiler Yayınları tarafından 2004 yılında yayımlanan Yavuz Selim’in yazmış olduğu “Afganistan ve Dostum” kitabı hem saha şartlarını çok iyi incelemiş hem de General Dostum ile birebir zaman geçirme fırsatı yakalamıştır. 23 bölümden oluşan kitapta Afganistan ve General Dostum hakkında pek çok bilgiye ulaşılabildiği gibi General Dostum’un resimleri de bulunmaktadır. Sorular ve cevaplar kısmında General Dostum ile yapılan röportajdaki bazı cevaplar okuyuculara çok yakın gelecek ve ilginizi çekecek. Özellikle 22. Bölümdeki “Taliban: İslamiyet, Petrol ve Orta Asya’da Yeni Büyük Oyun” isimli kitabın yazarı Ahmed Raşid’in kaleminden General Dostum ve Özbek halkı için yapılan kötü yorumların hedefinde olan Dostum’a genel sekreteri aracılığıyla yazmış olduğu kötülemelerden dolayı pişmanlık içeren mektubun orijinalinin ve çevirisinin yer aldığı bölüm oldukça ilgi çekici. Kendi özgürlüğünün peşinde olan ve milliyetçilik adına, vatanlarının bütünlüğü adına bu kadar çaba sarf eden insanlara bu tarz yakıştırmaların yapılması bizler için oldukça üzücü. 

General Dostum’u en yakınlarından, ilk eşinden olan dört çocuğundan dinlemek gerek. Rayla, Aycemal, Hacı Batur, Yâr Muhammed’den. İkinci vatanları olarak gördükleri Türkiye’de okuyan ve yıllarını Türkiye’de geçiren General Dostum’un çocukları, babaları için kendilerinden çok vatanı sevdiklerinden ve çocukların hiçbirinin de bu durumdan rahatsız olmadığından, aksine oldukça memnun olduğunu dile getiriyorlar. Kendisi de Türkiye’de kalmak zorunda olduğu yıllarda vatan özleminin ne denli derin bir yara olduğunu General Dostum röportajda dile getiriyor.

Bir biyografi kitabı olan “Afganistan ve Dostum” içinde aradığınızdan fazlasını bulacağınız ve severek ilgiyle okuyacağınız bir kitap. Orta Doğu hakkındaki pek çok bilginin de içinde bulunduğu kitapta vatanını sevmek ve vatan için nelerin göze alınabileceği canlı bir şahit aracılığıyla okurlara anlatılıyor.


İyi okumalar.

Yorumlar