Kitap Tanıtımı: KHALED HOSSEİNİ – UÇURTMA AVCISI



Sovyetler Birliğinin Afganistan’ı işgali ile birlikte birçok acıklı olaylar yaşanmıştır. "Uçurtma Avcısı" bu olayları en iyi anlatan romandır. Yazar, olaylara iki çocuğun gözünden bakmaktadır. Emir ile Hasan... İki sütkardeş... Kabil'de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk... Aynı evde büyüyüp, aralarındaki uçurumun geç farkına varan yakın arkadaşlar. Emir, ünlü ve zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetkârının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazar Türkleri’ne mensuptur. ‘’Peki, kimdir bu Hazaralar? Gerçekten Türk müdür?” sorusu akıllara gelmektedir. Aslında Hazaralar, her an tepemize bomba düşer düşüncesiyle hayatlarına devam eden, Güney Türkistan’ı yalnız bırakmayan soydaşlarımızdır. Afganistan’ın Hazaracât bölgesinde yaşayan Hazaralar, Hazaracât’ın Afganistan’ın merkezinde bulunmasından dolayı istilacıların, ülkenin bir ucundan diğer ucuna geçmek için meskeni olmuştur. Bu yüzden Hazaracât istilacıların sürekli hâkimiyeti altında kalmıştır. Tarihte de Hazara Hanları ve Mirleri tarafından merkezi hükümete haraç vermek suretiyle yönetilmişlerdir. (Özdemir, 2012)

Afganistan’da çocuk çoktur ama çocukluk yoktur. Hazara olması uçurtma avcısı Hasan için etrafındakilerce pek de hoş görünmese de, Hasan arkadaşı Emir ile mutludur.  İki arkadaşın başına uçurtma avlama yarışı sırasında üzücü bir olay gelir. Hasan, Emir’i kurtarmak için kendini öne atar. Emir ona destek olmak yerine oradan kaçar ve Hasan’ı kaderi ile baş başa bırakır. Emir bu olanlardan dolayı büyük utanç duyar ve bir daha Hasan’ın yüzüne bakamaz. Hasan’a bir tuzak kurarak onu hırsız gibi gösterir. Böylece Hasan’dan uzaklaşacak ve arkadaşına sahip çıkmadığı için kendi vicdanını rahatlatacaktır. Nitekim istediğini de yapmıştır. Tüm bu olaylar yaşanırken Sovyet işgali başlar ve her şeyini kaybeden Emir ile babası Amerika'ya göç ederler. Aradan yıllar geçer ve Emir Afganistan'dan bir telefon alır. Tarih tekerrür etmiştir ve yine ikilemde kalacağı bir olayın ortasında bulur kendini. Afganistan'a giden Emir, ya ölmüş olan sütkardeşi Hasan'ın oğlunu kurtaracak ya da kaçıp ikinci kez olanları görmezden gelecektir. Fakat bu kez doğru yolu seçip Hasan'ın oğlunu kurtararak geç de olsa Hasan’a olan borcunu ödeyecektir.

Savaş ve göç üzerine kurgulanmış bu roman Everest Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Tarihin, arkadaşlığın, dostluğun en güzel örneklerini gözler önüne seren yazar, bu romanıyla çok satanlar (bestseller) listesindeki yerini almıştır. Beyaz perdeye de uyarlanmış olan “Uçurtma Avcısı” arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedelini anlatan bir roman. Daha önce romanlara konu olmamış bir tarihin hikâyesi. Zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini gerçekleriyle bizlere anlatıyor. Uçurtma Avcısı'nda vurgulanan ana fikir ise bir insanın sevgisinin ve fedakârlığının öyküsü...

İyi okumalar.

Kaynak

Özdemir, F. Ö. (2012). Bilinmeyen Bir Türk Oymağı: Hazaralar. Gencay Dergisi, 17-20.




Yorumlar