Kitap Tanıtımı: EMİNE IŞINSU - SANCI



Ertuğrul Dursun Önkuzu’yu bilir misiniz? Hani şu, 1970 yılında, Kasım ayının 23’ünü 24’üne bağlayan gecede kısa süren ömrünü unutulmayacak bir şekilde noktalayan Dursun Önkuzu’yu… Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu öğrencisi olan hayatının baharında kaçırılan, feci şekilde dövülen, bununla da yetinilmeyip bıçakla damarları kesilen, ağzına bisiklet pompasının hortumu sokularak ciğerleri şişirilip patlatılan ve ikinci katta bulunan odasının penceresinden atılan ilk ülkücü şehitlerdendir Dursun Önkuzu.

Bir insanın kefenine neden kan bulaşır sorusunun en net yanıtıdır hayatı. Hastahane görevlilerince sadece 157 numaralı yatakta yatan bir hasta olmasının yanı sıra Türk Milliyetçileri için azmin ve kararlılığın simgesi olmuştur. Yorulan, yılgın arkadaşlarına tekrar besmele çektiren bir hayat hikâyesidir onunki. Ölümsüzlüğün ne olduğunu gencecik yaşında tüm dünyaya ispatlayan bir nefer, dava adamı olmanın sancısını çekmiş eşsiz bir kişiliktir.

Adına şiirler yazılan Dursun Önkuzu’nun Zile’den Ankara’ya uzanan hayatını en iyi, edebiyata şiirle başlamış, tiyatro ile devam etmiş, hikâye ve romanlar yazmış olan yazarımız Emine Işınsu SANCI isimli romanıyla anlatmıştır. Yazar roman tekniği ve tipleştirmesi açısından günümüz romanının ilk sırada gelenlerindendir. Işınsu, Sancı’da insanın çıkmazlarını ve iç çatışmalarını, psikolojik çözümlemeleri ile ele almıştır. Ayrıca, Tanzimat’tan bugüne yetişen kadın romancılarımız içinde, kendi insanını tanıyarak, duyarak, yaşayarak ve en önemlisi de severek anlatan, milletine ve değerlerine yabancılaşmamış bir romancı olarak da öne çıkmaktadır.

4. baskısı Ekim 2008’de Elips Kitap Yayınları tarafından yayımlanan kitabın ilk basımı 1977 yılında yapılmıştır. Bu romanıyla Türkiye Millî Kültür Vakfı Roman Ödülü’nü kazanan yazarın satırlarında Ertuğrul Dursun Önkuzu’yu sizler de yaşayacak ve psikolojik tahliller arasında roman kahramanıyla kendinizi özdeşleştireceksiniz. Elinizden bırakmak istemeyeceğiniz bir kitap, bir hayat öyküsü Sancı, mutlaka okunması gereken eşsiz kitaplar arasında yer alıyor. Unutmayalım ki, geçmişini bilmeyen, geleceğinin kıymetini anlayamaz!


İyi okumalar…


Yorumlar