Kitap Tanıtımı: HEİDİ MURKOFF - BEBEĞİNİZİN İLK YILINDA SİZİ NELER BEKLER


 

Bir bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte yeni bir anne ve baba da o bebekle birlikte tekrar doğar. Öyle telaşlı günler başlar ki; ilk zamanlar isteklerini ağlayarak dile getirme özelliğinde olan bebekler, bu davranışlarıyla ebeveynlerinin panik olmasına, kendilerini çaresiz hissetmelerine yol açarlar. Hele ki yeni ailenin yanında tecrübeli bir büyük de yoksa ebeveynler kendilerini daha da yalnız ve çaresiz hissetmeye başlarlar. Diğer yandan herkes kendi canından kanından olan ve dünyaya geldiğinde mutluluktan kör oldukları bu küçük canlıyı kendi hayat felsefesi ve idealleri doğrultusunda yetiştirmeye çalışacak adımlar atmaya gayret eder. Bebeklerde kural pek işlemese de aileler en iyisini yapmak için gecesini gündüzüne katıp çok emek sarf ederek hayatlarını bebeklerine adarlar. Onlara, en basitinden bir uyku alışkanlığı kazandırmak için bile günler, geceler, haftalar hatta aylar gerekebilir. Yani bebekle birlikte aileler de yeniden doğup bambaşka birer insan haline dönüşürler.

 

Bu uzun ve zorlu süreçte belli başlı kitaplar ailelere çok yardımcı olmaktadır. Hatta bir başucu kitabı niteliğinde olan "Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler" isimli Epsilon Yayınları tarafından yayımlanan Heidi Murkoff'un kitabı çok önemli bir kaynaktır. Ailelerin bebekleriyle birlikte geçirecekleri ilk yılı aylık düzene göre bölümleyen kapsamlı bir rehber niteliğindedir. Hamilelik sürecinden başlayarak seçeceğiniz çocuk odasından bebeğinizin kıyafetlerine, çok çocuklu ailelerdeki tutumdan evlat edinme gibi bir durum söz konusuysa yapılması gerekenlere, ek gıdaya geçtiğinde bebeğiniz için hazırlayabileceğiniz tariflerden yaygın olan çocuk hastalıkları ve yapılması uygun olan aşılara kadar pek çok bilgi var bu kitapta. En önemlisi de genel olarak çoğumuzun eksik olduğu bebeğe herhangi bir durumda uygulanması gereken ilk yardım önerilerinden detaylı bir şekilde bahsediyor. Üç bölümden oluşan kitapta kimi bölümlerin alt başlıkları resimli olarak anlatılmış. İlk bölümde bebeğinizle geçireceğiniz ilk yılı aylara bölerek ay ay gelişimini ve bebeğinizin yapması gereken hal ve hareketleri anlatmış. İkinci bölümde seyahatten mevsim geçişlerine, bebeklerde sık rastlanan sağlık problemlerinden bu problemler ile karşılaşıldığında yapılması gerekenlere kadar ailelerin sıkıntı yaşadıkları pek çok konuya değinilmiş. Üçüncü bölümde ise hazır referansların yer aldığı tarif, ilkyardım bilgisi, yaygın çocuk hastalıkları ve bebeklerin aylık kilo çizelgelerini bizlerle paylaşmış. Aslında kitap bebek bakımıyla ilgili uygulanan tek bir doğrunun olmadığını bir annenin içgüdüsüne güvenerek annenin bu süreçteki kendine olan güvensizliğini de tahmin ediyor ve annenin tek başına başarabileceğine inanıyor. Bizce, inanarak yazıldığı için de ailelerin güvenini kazanıyor.

 

Bebek sahibi ebeveynlerin karşılaşacağı bütün sorunlara bir cevap var kitapta. Genelde ailelerin en çok zorlandığı konulardan ve yazara sık sorulan sorulardan soru cevap şeklinde derlenen kesitlerle aileleri yormadan ve ilgili bölümlere bütün kitabı karıştırmaya gerek kalmadan danışılabilecek bir kaynak. Ebeveynler için kolay ulaşılabilecek olan kitap, hamilelik sürecinde edinilip okunmaya başlanabilir. Yazarının Amerikan Pediatri Akademisi üyesi olması da ayrıca güzel. 

 

Yeni annelere ve anne adaylarına iyi okumalar dileriz.

Yorumlar