Kitap Tanıtımı: FIRAT KARGIOĞLU (Editör) – VAKTİYLE BİR ATSIZ VARMIŞ



Vaktiyle bir “Atsız” varmış derlerse ne hoş
Anılmakla hangi bir ruh olmaz ki sarhoş?

“Selam” şiirinde gelecekte kendinden bahsedildiğinde ruhunun hoş olacağını belirtiyor Atsız Bey. Geçmişten geleceği görmüşçesine bu mısraları “Vaktiyle Bir Atsız Varmış” kitabının yazarlarına ithaf eder gibi kaleme almış. Kendisini eğrisiyle doğrusuyla eleştiren bu fikir adamlarına “Selam” şiiriyle kucağını açmış aslında. Kitap hakkında pek çok şey yazılıp çizilmedi belki de. Gereken değeri görmediğini düşündüğümüz editöryal çalışma Atsız Bey’in her yönüyle araştırılıp eleştirildiği nadide kitaplardan biridir. Kitabın çıkmasındaki temel kaygıyı editör Fırat Kargıoğlu Atsız Hoca’nın metinleri üzerinde yaptıkları “yeniden okumalar” olarak adlandırıyor. Buradaki yeniden okumalar kitapta karşılaştırmalı ve eleştirel okumalar olarak iki kategoriye ayrılıyor. Ayrıca kitap biyografik bir eksikliği doldurmaktan ziyade okura farklı bir bakış açısı sunmayı hedeflemektedir. Yazıların birbirleriyle çeliştiği ifade edilse de kitabın amacının farklı fikirlerin farklı bakış açısından yapılan yorumlarla bütüncül bir yapıdan ziyade melez bir yapı ortaya çıkartmayı hedeflemesidir. Okur için kitabın en güzel tarafı ise işlevsel bir şekilde eleştirel ve karşılaştırmalı okumaların bir arada yapılabilmesidir. Çünkü Türk düşünce hayatında önemli bir yere sahip olan Atsız Bey’in düşüncelerinin kamuoyuna tekrar kazandırılması ve eleştiriye açıklık konusunda tekrar konuşulması gerekmektedir.

Milliyetçi fikirleriyle milli yüreklere tercüman olmuş birçok edebi eseriyle bilinen H. Nihal Atsız'ın seçkin bir tarihçi olduğu bilinmektedir. Tarihçi kimliğinin yanında yazmış olduğu tarihi romanlarıyla da Türk edebiyatında iz bırakmış hatta dünyaca ünlü Kırgız edebiyatçı Cengiz Aytmatov’un “Bozkırda doğmuş olan ben bile, bozkır hayatını, hiç bozkırda yaşamayan Nihal Atsız kadar canlı anlatamazdım” diyerek uluslararası üne sahip romancının övgüsüne mazhar olmuş bir dava adamıdır. Yazmış olduğu şiirleriyle hepimize farklı duyguları hissettiren bu dava adamının nasıl biri olduğunu, fikriyatını ve düşündüklerini hepimiz merak etmişizdir. Düşmanlarının dahi kendisine saygı duyduğu H. Nihal Atsız'ı "Atsız Bey" yapan nedir diye düşündük mü hiç. Birçok genç yazar arkadaşımız bir araya gelerek "Vaktiyle Bir Atsız Varmış" adında editöryal bir çalışma ortaya koymuşlar. İkbal Vurucu, Mete Aksoy, Fırat Kargıoğlu, M.Bahadırhan Dinçaslan, Yunus Emre Uyar, Emre Koşak, Zülfükar Aytaç Kişman, Mehmet Burkay Kılavuz, Ziya Kıvanç Kıraç, Erkan Çakıcı, Halil İbrahim Koç, İsa Dadallı, Mustafa Onur Tetik, Oğuz Atalay, Murat Karataşlı, İlkin Esen Yıldırım, Ferit Salim Sanlı, Murat Yılmazer, Afşar Çelik yazılarının bulunduğu bu editöryal çalışma Siyah Beyaz Kültür Sanat Platformu tarafından yayımlanmıştır. Kitabın sunuş yazısını Atsız Bey'in küçük oğlu Buğra Atsız yazarken, ön sözünü milliyetçi camianın aksakallılarından Prof. Dr. İskender Öksüz kaleme almıştır.

Böyle genç beyinlerden bu derece güzel yazıları barındıran bir kitap her türlü övgüye mazhar olmayı hak eder niteliktedir. Bu geniş görüşlülüklerinden dolayı yazarlarımızı tebrik ediyoruz. Basımı olmayan kitabın tekrar basımı yapılarak yayın hayatına kazandırılmasını istiyoruz.

İyi okumalar.



Yorumlar