Kitap Tanıtımı: VLADIMIR BARTOL – FEDAİLERİN KALESİ ALAMUT



Tarihi bir kurgu niteliğinde olan "Fedailerin Kalesi Alamut" gerçek olay ve kişiler üzerine kurulmuş bir kurgu romanıdır. Hasan Sabbah, Ömer Hayyam ve Nizamülmülk'ün gençlik yılları arkadaşlıklarına dayanan kitapta aynı dönemde yaşamış olan üç karakterin güzel bir kurgusu yapılmıştır. Buhara'dan yola çıkan bir kervana köle olarak satılan Halime isimli kızla başlayan "Fedailerin Kalesi Alamut", Hasan Sabbah'ın babası tarafından bir medreseye yollanmasıyla devam ediyor. Hasan Sabbah, Melikşah'ın "Ata" diye sesleneceği Nizamülmülk ve ünü sınırları aşacak matematikçi, gök bilimci, tıp bilimci olan Ömer Hayyam ile o medresede tanışıyor. Üç önemli adam o medresede geleceğe dair planlar yapıyor fakat keskin bir zekâya sahip olan Hasan Sabbah yüzünden verilen sözlerin hiçbiri hayata geçirilemiyor. Bu yüzden Hasan Sabbah yine keskin zekâsını devreye sokarak kendini yüceltecek planlar yapıyor ve fedailerini toplayarak, sahte senaryolar, uyuşturucu haplar sayesinde kendi ordusunu kuruyor.

Kitabın ana konusu; Büyük Selçuklu Devleti'ni çöküşe hazırlayan İsmaili öğretisiyle Hasan Sabbah'ın yarattığı saltanattır. Günümüzde de benzer senaryoların çizildiği bu hikâye bin yıl önce yaşanmış ve bitmiş bir olay değildir. İnsanoğlu yürekten inanır ve sabrederse yapamayacağı iş yoktur felsefesiyle günümüzde de yaşanan olaylara ışık tutmaktadır.

Koridor Yayıncılık tarafından yayımlanan kitabın ilk bölümünde kızların kalede nasıl bir hayata sahip olduklarını ve eğitimlerini okurken, diğer bölümlerinde ise fedailerin nasıl bir hayata sahip olduklarına şahit oluyoruz. Kaledeki genel yaşantı anlatıldıktan sonra olayların akışı değişiyor ve Hasan Sabbah'ın hain planları ortaya çıkıyor. Kitaptaki ölümcül görevlere gözlerini kırpmadan giden fedailerin cennet inancını hayretler içerisinde okurken, kitap sınır komşularımızda yaşanan kıyımı da daha iyi anlamamıza vesile oluyor.  Din algısının insanların üzerindeki tesirini bizlere kısaca özetleyen kitap not alınarak okunması gereken bir tarihi romandır.

İyi okumalar.


Yorumlar