Kitap Tanıtımı: EMRULLAH ÖZDEMİR - ERMENİ ZULMÜNDE YİTİP GİDEN HAYATLAR: RUHUM KIYAMA KAKTI



“Emrullah Özdemir, genç bir kabiliyet. Türk edebiyat dünyasına girişiyle beraber, sıcak bir ilgiyle karşılandı. Son romanı Tomris, kısa zamanda ikinci baskısını yaparak beğeni kazandı. Üslubundaki akıcılık, masumiyet, sadelik; kurgu gücüyle, olaylar arasındaki sağlam bağlantı ve verimli geçişler, okuru büyülemeye yetiyor. Ruhum Kıyama Kalktı romanı, yazarın ustalaştığını da gösteriyor.

Okunduğunda görüleceği gibi roman, benzerlerinden oldukça farklı bir özelliğe sahiptir. Bu özellik, hiç şüphe yok ki yazarın, gerçek belge ve bilgilere sadık kalma gayretinden, yaşanan acıları yansıtmadaki ahlâki titizlik çabasından ileri gelmektedir. Hatırlamalıyız ki, Birinci Dünya Savaşı’nın “tehcir” adı verilen 1915 – 1918 döneminin sorumluları, aynı insanlık dışı oyunu yüz yıldır, bugün de pervasızca sürdürmektedir. Savaşta isyancı Ermenileri, “iki deniz arasında devlet kurduracağız” diyerek aldatıp, kendi ülkelerine karşı kullanarak 100 binlerce masum insanımızın kanına girmişlerdir. O günün emperyalistleri, bugün de işbaşındalar. Bunun içindir ki, emperyalizmin çıkar rüzgârına kapılan edebiyatçıları (!); saldırganı mağdur, mağduru saldırgan gösterecek kalemleri kiralamışlardır, istismar yarışını başlatmışlardır. Masum ve asil vicdanların sesi olması gereken edebiyat; kin, nefret, düşmanlık ve intikamın aracı yapılabilmektedir. Sahte şan, şöhret, çıkar ve ödül düşkünleri sıraya girmişlerdir. Kısaca, bir tarafta vicdanları kirletilmiş sefiller, öbür tarafta hak ve hukuk adına ruhları kıyama kalkanlar vardır.

Ruhum Kıyama Kalktı romanı, bu manada ilk olsa gerektir.”

Yukarıdaki satırlar “Ermeni Zulmünde Yitip Giden Hayatlar: Ruhum Kıyama Kalktı” kitabının arka kapağında yer alan Eski Devlet Bakanı, Milli Düşünce Merkezi Başkanı Sadi Somuncuoğlu’na aittir.

Kitabın yazılma amacını yazar Emrullah Özdemir şu şekilde ifade eder;

“Bu eseri yazma fikri de; bu dönemde, bir gazete köşe yazarının “Tehcirde ölen mazlum Ermenileri” andığı yazıya ve daha öncesinde okuduğum buna benzer yazılara, içimde biriken tepkinin etkisidir diyebilirim. Kafamı kurcalayan kimin kimi andığı meselesi değildi elbette. Birçok acıyla yoğrularak küllerinden doğan bir millet olsak da başkalarının acılarına yas tutmaya alıştırılmıştık zaten. Kanıma asıl dokunan, bu milletin tirajıyla başka milletlerin kayıplarını anarken, aynı yıllarda aynı olaylarda Türk Milleti’nin, türlü zulüm ve eziyetlerle can veren insanlarını göz ardı etmeleriydi. Üstelik her birinin daha önce örnek aldığı bazı “toplum aydınlarından!” farklı bir söylemleri de yoktu. “Aydınlarımız” yerine “toplum aydınları!” diyorum çünkü söylemlerine, yazılarına, hal ve tavırlarına bakıp hangi toplumun aydınları olduklarını kestirebilmek oldukça güç.”

Emrullah Özdemir’in bu romanı Akçağ Yayınları’ndan çıktı. İçerisinde önemli resimler ve belgelerin bulunduğu roman, son sayfalarında bulunan 1915 yılına ait Ermeni Tehcirine İlişkin Alınan Bakanlar Kurulu Kararı’ndan;

- Ermenilerin nakil ve sevklerini gerektiren siyasi sebeplerle ilgi kararı,
- Harp hâli ve olağanüstü siyasi zorunluluklar dolayısıyla başka yerlere nakledilen Ermenilerin iskân ve iaşeleri ile diğer konular hakkındaki yönetmeliği,
- Harp hâli ve olağanüstü siyasi zorunluluklar dolayısıyla başka yerlere nakledilen Ermenilere ait mal, mülk ve arazilere uygulanacak idare hakkındaki yönetmeliklerin

ilanlarını içermektedir.

Nisan ayında, Ermeni lobilerinin “Soykırım!” çığırtkanlıklarına hız vermeyi gelenek haline getirmesi ve medyada yer alan gözde isimlerin pervasızca Ermeni lobilerinin yılmaz şövalyesi olarak boy göstermesi aşikârdır. O yüzden bu eser, Ermeni soykırımı yalanını anlatan, alanında ilk olma özelliği taşıyan bir dik duruşun göstergesidir. Fakat Ermeni lobisine ve çetelerine karşı vicdan sahibi Ermenilerin de olduğunu, yazarın önsözden hemen sonraki sayfaya Türk Ermenilerinden Seval İnce’nin yazdığı bir mektuba yer vermesiyle anlıyoruz.

Severek okuyacağınız bir kitap olduğunu düşündüğümüz  “Ermeni Zulmünde Yitip Giden Hayatlar: Ruhum Kıyama Kalktı”nın kütüphanenizde yer alması dileğiyle.


İyi okumalar dileriz.

Yorumlar