Kitap Tanıtımı: SCOTT L. MONTGOMERY - KÜRESEL ENERJİYE YÖN VEREN GÜÇLER (Yirmi Birinci Yüzyıl ve Sonrası)



Enerji, küreselleşen dünyamızın vazgeçilmez değeri. Ne onunla sağlıklı yaşamak mümkün, ne de onsuz… Enerji, her geçen gün şehirlerin biraz daha büyümesine sebep olurken, ormanların ise gitgide yok olması gerçeğini önümüze getiriyor. Modern çağın başlangıcıyla ayrılmaz bir parçamız olan enerji, kendisiyle birlikte belli başlı temel sorunları da getirmiş oldu. Enerji ilişkilerinde tekelcilik gibi sorunlar ile enerji hayatımızda oldukça ihtiraslı bir yere sahip oldu.

Hepimizi birbirimize bağlayan belli değerlerin olduğu dünyada, bu değerlerin başını petrol, doğal gaz gibi fosil yakıtlar çekiyor. Bu kaynaklara olan bağlılık ve bu kaynakların bir gün yok olma endişesi ‘’yeşil teknoloji’’ ile her zamankinden daha fazla ilgilenmemize sebep oluyor. Bir yanda ilerleyen küresel medeniyetler ve bu medeniyetler bağlamında yetişmemiz gereken teknoloji varken, diğer tarafta ise insanların ve insan dışı canlıların barınmasına ve güvenli bir geleceğe sahip olmaları için korunmasına ihtiyaç duyulan biyosfer var. Durum böyle olunca oldukça güçlü bir ikilem yaşanıyor. Tabi bir de işin içine küresel güçler karışıp, dünya devi ülkelerin rant savaşları, çıkar çatışmaları girince durum daha da karmaşık bir hâl alıyor. Böyle olunca ister istemez insanlığın geleceğini düşünmeye başlıyorsunuz. ‘’Enerji bağımsızlığı’’ mümkün mü diye soramadan küresel şirketler ve dünya devi firmaların kendi çıkarları doğrultusunda ‘’enerji bağımsızlığı’’nı imkânsız bir hale soktuklarını görüyoruz. Medeniyet ve enerji için hep birilerine bağlı kalmak zorunda bırakılmamız bizi ‘’yeşil enerji’’ye itse de, şu an için bu teknolojinin ihtiyacı karşılamaya ne kadar yeterli olduğu bilinmemekle birlikte, çevreye etkilerinin de ne derecede olacağı kafalarda soru işaretleri uyandırıyor.

Bu bahsettiğimiz konuların hepsi TÜBİTAK Popüler Yayın Kitapları’ndan çıkan, yazarı Scott L. Montgomery olan ‘’Küresel Enerjiye Yön Veren Güçler(Yirmi Birinci Yüzyıl ve Sonrası)’’ isimli kitaptan. Çevirisini Evra Günhan Şenol’un yapmış olduğu kitap birinci baskısını 2014 yılında çıkarmış olup, içeriğinde enerjiye dair her şeyi bulabileceğiniz güzel bir kaynaktır. Yazarın karşısındakiyle konuşurmuşçasına yazmış olduğu kitapta ‘’petrol gerçeği, geçmişin kralı kömürün akıbeti, nükleer enerjinin değişen görüşleri, yenilenebilir enerjinin mümkün olup olmayacağı, yenilenebilir enerjinin sınırlarının nasıl belirleneceği, jeopolitik enerji ve teknolojiyle birlikte iklim değişikliği’’ gibi konulardan bahsedilmiştir. Bu kitap çevreye duyarlı okuyucular için eşsiz bir kaynak. İlk bölümlerinde ağır bir terminolojinin kullanılmış olması nedeniyle biraz sıkılacağınız fakat ilerleyen bölümlerini heyecanla takip edeceğiniz bir kitap. Kitabın sonuna gelip küresel enerji ve küresel enerjiye yön veren güçlerin neler yaptıklarını gördüğünüzde dünya yönetimi ve milletler mücadelesi konusunda epey bilgi sahibi olacaksınız.


Sizlere şimdiden iyi okumalar diliyoruz.

Yorumlar