Kitap Tanıtımı: SİNAN AKYÜZ - İNCİR KUŞLARI



Suada, patlak veren savaşın estirdiği rüzgârlarda savrulan yaprak, Srebrenitsa da beyaz zambakların açtığı yüreklere düşen bombaların ismidir. Konservatuar öğrencisi olan Suada'ya biri Müslüman Boşnak diğeri Hıristiyan Sırp olan iki genç âşık olur. Suada gençlerden birinin aşkına karşılık verirken diğerine kalbinde iki kişiye yer olmadığını söyler ve ondan uzaklaşır. Tarih 6 Nisan 1922'yi gösterdiğinde ise Suada reddettiği genç adamın eline esir düşer. Sonrasında ise okurken tüylerinizi diken diken edecek olaylar yaşanmaya başlar: esaret, yokluk, açlık, tecavüz... Gerçek bir hayat hikâyesinden esinlenerek kaleme alınan kitap 44 bin kadından biri olan Suada'nın hikâyesiyle birlikte İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük katliam olarak nitelendirilen Srebrenitsa Katliamı'nı konu ediniyor.

Srebrenitsa Katliamı ya da diğer adıyla Srebrenitsa Soykırımı 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı yıllarında Sırp Cumhuriyeti Ordusu "Krivaya 95 Harekâtı”nın bir parçası olarak Srebrenitsa'yı işgal etmiştir. Bu işgal sırasında 8.372 Boşnak Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde General Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp Ordusu tarafından yaşlı, genç, çoluk çocuk demeden öldürülmüştür. Birleşmiş Milletler burayı güvenli bölge ilan etmesine rağmen bu kıyıma engel olamamıştır. Srebrenitsa Katliamı II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da büyük önem taşımaktadır.

Avrupa'da yaşanan aynı dili konuşan aynı ırktan gelen dinleri farklı Müslüman Boşnak ve Hıristiyan Sırp gençlerinin aşkının konu edinildiği “İncir Kuşları” Sinan Akyüz tarafından kaleme alınmış olup 2012 yılında Alfa Yayınları'ndan yayımlanmıştır. Cefakâr Boşnak kadınlarına ithaf edilmiş olan roman tamamen gerçek olaylar konu edinilerek kaleme alınmıştır. Aşkın içinde savaş ve şiddetin, savaşın içinde de aşkın ve inancın ustalıkla harmanlandığı kitap Bosna Savaşı’nın bambaşka yüzünü gün yüzüne çıkararak okurlarına sunuyor. Sinan Akyüz’ün kaleme aldığı kitap sürpriz sonla okurlarına veda ediyor.

İyi okumalar.




Yorumlar