Kitap Tanıtımı: DAVID EAGLEMAN - BEYİN (SENİN HİKÂYEN)




“İnsanlarla yaptığınız günlük konuşmalardan kültür birikiminize kadar, yaşamınız boyunca kazandığınız bütün deneyimler, beyninizdeki mikroskobik ayrıntıları biçimlendirir. Nöral açıdan bakıldığında kim olduğunuz, nerede bulunmuş ve neler yapmış olduğunuza bağlıdır. Beyniniz yorulmak bilmeden biçim değiştirir ve sahip olduğu devreler sistemini sürekli olarak yeniden kurar. Deneyimleriniz benzersiz olduğundan, beyninizdeki nöral ağların içerdiği geniş ve ayrıntılı örüntüler de benzersizdir. Beyniniz yaşamınız boyunca değişmeye devam edeceğinden, kimliğiniz de aslında yer değiştiren bir hedeften farksızdır; nihai varış noktası yoktur.”

Yukarıdaki satırlar David Eagleman'ın Domingo Yayınevi'nden 2016 yılında yayımlanmış "Beyin: Senin Hikâyen" isimli kitabın ön kapağının iç kısmında yer alıyor. Nörobilimin dâhice yazılmış hali olan bu kitap ders kitabı kalıplarının dışına çıkarak derin bir sorgulama düzeyini yakalıyor. Pek çoğumuzun anlamakta güçlük çektiği konuları eğlenceli bir biçimde aktarmayı başaran yazar, işin sadece teori kısmını anlatmayıp yaptığı deneylerle de okurlarını sorgulamaya yöneltecek şaşırtıcı sonuçları paylaşıyor.

Doğumdan ölüme kadar beynin pek çok işlevi nasıl yaptığını anlatarak başlayan kitap bilinç, karar verme ve gelecekte beyinle ilgili gerçekleştirilmesi planlanan nörobilim deney ve gözlemlerini de okurlarıyla paylaşıyor. Kitap daha sade bir üslup tercih ederek yazılmış olup içeriğindeki farklı sorularla da okurun heyecanını artırmayı başarmıştır.

Okuduğunuzda “Ben Kimim?”, “Gerçeklik Nedir?”, “Kontrol Kimde?”, “Nasıl Karar Veririm?”, “Size İhtiyacım Var mı?”, “Kime Dönüşeceğiz?” sorularına yanıt alabileceğiniz, sırlı yaşamınızı, bilhassa o yaşamdaki başrolü, kendinizi, daha yakından tanıma fırsatı yakalayabileceğiniz bir kitap “Beyin: Senin Hikâyen”. Beynin sınırsız kapasitesini ve yazarın yapmış olduğu çalışmalarını çok yönlü anlattığı bu kitabı okumanızı tavsiye ederiz.

İyi okumalar.

Yorumlar