Kitap Tanıtımı: ZEKÂİ ŞEN – BİLİM VE TÜRKİYE



Bilim insanı genel olarak,  bilimsel bilgi üreterek toplumuna yeni araştırmacıların yetişmesi için katkılarda bulunmayı hedefleyen kişidir.  Bir ödül veya makale,   gençleri teşvik edebilir ama gençlerin bilimsel bir ruha sahip olması konusunda yeterli olmayabilir. Asıl, gençlere bilimsel düşünce ve davranış biçimlerini aşılayabilecek, her işinde tarafsız bilimsel araştırmalar yapabilecek kişiliğe yönelten bilim insanlarının bulunması gerekir.  Zira unvan ve ödüller günümüzde bilimsel olgunluğa erişmemiş topluluklarda ulufe gibi dağıtılabiliyor. Bir ülkedeki bilimsel nitelik ise o ülke toplumunun öğrencisinin niteliği ile değil,  öğretim üyesi ve öğretmenlerinin niteliğiyle alakalıdır.

Zekâi Şen’in yazmış olduğu “Bilim ve Türkiye” isimli kitap Tübitak Yayınları tarafından 2016 yılında yayımlanmıştır. İçeriğinde bilim ve bilimsellik üzerine pek çok makalenin yer aldığı kitapta Osmanlı’nın son dönemindeki bilim ve teknolojiden, Cumhuriyetimizin bilim politikasından, Türkiye Cumhuriyeti’nde bilimin tarihi ve gelişimine kadar pek çok önemli konuya değinilmiştir.  Bilim adamında olması gereken vasıfları maddeler halinde sıralayan yazar, üniversitelerdeki bilimsel çalışmaların şartlarını ve çalışmaların nasıl yürütüldüğünü de okuyucularıyla paylaşmaktadır. Kitabın arka sayfalarında da İstanbul Teknik Üniversitesi Öğrenci Bilim Anketi soruları ve sorulara verilen cevapların değerlendirmeleri bilim dünyasıyla ilgilenenlerin ilgisine sunulmuştur. Yazar bu kitabı yazmasındaki amacı bilimsel,  eleştirel,  akılcı ve üretken düşüncenin yaygınlaşmasını amaçlamak olarak söylemektedir.

Kitap içeriği bakımından günümüz bilimsel çalışmaların yöntem olarak belirlenimci (determinist, kesin) görüşten belirsiz (skolastik, bulanık, kesin olmayan) ve zamansal açıdan geri dönüşlüğü olmayan yöntemlere doğru kayıyor olması dolayısıyla, ülkemizde yayımlanan bilimsel makalelerin ne kadarının gerçek bir bilimsel araştırmaya dönüştüğü ve bunun topluma ne kadar yansıdığını eleştirmektedir. Bilim dünyasında bulunan ve bilim dünyasında üretim yapanların mutlaka okuması ve kendine ders çıkarması gereken konuların yer aldığı kitabı okumanızı tavsiye ederiz.


İyi okumalar.

Yorumlar