Kitap Tanıtımı: SİNEMAM VE BEN – TÜRKAN ŞORAY



Biyografi kitabı okumayı sever misiniz? Benim de “Sinemam ve Ben” isimli kitabı okuyana kadar bu soruya cevap vermem çok güçtü.  Fakat biyografi kitaplarını okuması,  hele ki sevdiğiniz ve tanımaktan memnun olacağınız biri hakkındaysa,  çok zevkli oluyor.  Çünkü sürekli bir merak içinde okumaya kendinizi kaptırdığınız için sayfaların ilerlediğini dahi fark etmiyorsunuz.  Pek çok tanıdığım normal kitapları okumayıp biyografi kitaplarını daha bir içtenlikle okur.  Sanırım bu gerçek hayatın samimiyetini sevdikleri için. 

“Sinemam ve Ben” eseri beyaz perdemizin güzel yüzlü aktristi Türkan Şoray’ın film sektörüne başlamaya karar vermesi ve sonrasındaki süreci bizlere kendi ağzından aktarıyor. Hele ki eski Türk filmlerini seviyorsanız ve bu alana biraz olsun ilgiliyseniz büyük bir merakla okuyacağınız bir kitap oluyor “Sinemam ve Ben”. Otobiyografik bir yapıt olan bu kitap eline alanları korkutacak kalınlıkta fakat içeriğindeki o samimi ve içten anlatımı kitabın kalınlığını okuyucularına unutturacak nitelikte. Film setlerinde neler yaşadığını, hangi yönetmenlerle hangi filmleri çektiğini, çekilen filmlerden nerelerde ödül aldığını ve sinemamızın gülen yüzünün film setlerinde geçirmiş olduğu kazalara varana kadar hayatı sinema olmuş birinin kendini anlattığı bu kitap sanatseverlerin çok hoşuna gidecek. Kitabı okudukça ve çekilen filmlerin anıları anlatılmaya başlandıkça kitapta bahsedilen filmleri izlemek isteyeceksiniz. Günümüz film teknolojisine sahip olmadan önce filmlerin nasıl çekildiği hakkında kitabında pek çok konuya parmak basıyor Türkan Şoray. Hatta ve hatta sinema sanatçılarımızın daha öncelerden herhangi bir sağlık güvencesi olmadan, hangi şartlarda çalıştıklarına da örnekler veriyor. Sinemamıza 200’e yakın eser veren Türkan Şoray’ın yazmış olduğu bu kitap sinema dünyası için de oldukça önemlidir.

Mart 2017’de Türkiye İş Bankası Yayınları tarafından yayımlanan kitabın arka kapağında pek çok yazar tarafından Türkan Şoray hakkında yorumlar yapılmıştır. Örneğin yazar Selim İleri’ye göre “Sinemanın Dostoyevski’si Türkan Şoray’dır.”. “Sinemanın Sultanı” olarak da bilinen Türkan Şoray’ın bütün samimiyetiyle yazdığına inandığımız bu kitabı sanatseverlerin, kitapseverlerin özellikle biyografi severlerin okuması gereken bir kaynak olarak tavsiye ediyoruz.

İyi okumalar.


Yorumlar