Kitap Tanıtımı: KAĞAN GÖKALP – PKK’NIN DERSİM SORUNU



Dersim İsyanı ya da diğer bir isimle Dersim Ayaklanması olarak adlandırılan olay 1937 yılında önceki ismi Dersim olan Tunceli ilinde meydana gelmiştir. Bu isyanı bastırmak için Türkiye Cumhuriyeti tarafından düzenlenen harekâta Dersim Harekâtı denir [1]. Dersim İsyanı ve sonrasındaki Dersim harekâtını anlamak için öncelikle Kurtuluş Savaşı yıllarındaki Koçgiri İsyanı'na (1921) bakmak gerekir. Koçgiri İsyanı'nın zamanlaması, isyandaki emperyalizm parmağı, isyanda rol alan aktörler, isyanın bastırılma biçimi, isyanının bastırılma biçiminin istismar edilmesi, Cumhuriyet dönemindeki Dersim İsyanı'nı çağrıştırmaktadır. Dikkatli bir göz, Dersim İsyanı'nın köklerinin Koçgiri İsyanı'nda gizli olduğunu çok kolay bir biçimde görebilir [2]. Dersim olayları son yıllarda epeyce siyasete alet olmuştur. Kimine göre katliam, kimine göre doğrudur yaşananlar fakat tarihini tarafsız bir gözle bir Dersimliden dinlemek en doğru yöntem olacaktır. Bu sebeple “PKK’nın Dersim Sorunu” isimli kitap Kağan Gökalp tarafından kaleme alınmış, Kripto Yayınları tarafından 2013 yılında yayımlanmıştır. Tuncelili olan yazar coğrafi konum itibariyle olayların gündemine daha yakındır ve kitabında daha doğru tespitler yapmaktadır.

Kitabın arka kapağında yer alan;

“Kamuoyunda bilinenin aksine PKK ile Dersim arasında uzun yıllardan beri devam eden örtülü bir savaş vardır. Tarihi bir derinliğe sahip olan bu savaş birçok soru ve çelişkiyi de bünyesinde barındırmaktadır. Dersimlilerin PKK tarafından katlediliş sebeplerini ve şekillerini, PKK'nın Dersim halkına dönük sürgün, zorunlu askerlik, vergi ve haraç uygulamalarının halkı ne hale getirdiğini ve köylerin nasıl boşaldığını, Dersim kırsalındaki diğer silahlı sol örgütlerin (TKP-ML/TİKKO, Dev-Sol, TDKP vs.) halkı korumak adına PKK'ya karşı direnme çabalarını ve PKK'nın bu örgütlere başlattığı saldırı ve katliamları, A. Öcalan/PKK'nın Dersim'e ve Dersimlilere bakışını ve PKK baskısından / korkusundan dolayı halkın fazla dile getiremediği bu savaşa dair birçok sorunun cevabını bu çalışmada bulacaksınız.

·         PKK Dersim'i fethedebildi mi?
·         Dersim Halkı PKK'yı neden istemedi?
·         Öcalan; "Dersim'in fethedilmesi, Kürdistan'ın fethedilmesidir" sözüyle ne anlatmak istedi?
·         Öcalan Dersimlileri neden "ihanetçi olmakla" suçladı?
·         Öcalan'ın "Dersim'e silahlarla diz çöktürme stratejisi" nasıl uygulandı?
·         Dr. Baran neden ve nasıl öldürüldü?
·         PKK'nın kuruluşunda yer alan Dersimliler kimlerdir?
·         PKK merkez komitesinde yer alan Dersimliler hangi gerekçelerle ve nasıl infaz edildiler?
·         Örgütün dağ kadrosundaki Dersimliler nasıl "taş altı" edildiler?
·         Köylerde Dersim halkına uygulanan baskı ve katliamların gerekçeleri nelerdi?
·         PKK-Dersim çelişkisinin tarihi ve sosyolojik sebepleri nelerdir?
·         Dersim PKK'ya diz çöktü mü?”

satırları kitabın içeriği hakkında da bizleri bilgilendirmektedir.

Tarih severlerin ilgiyle okuyacağı bir kitap “PKK’nın Dersim Sorunu”. İyi okumalar.

Kaynak

[1]
S. Rana, «http://blog.milliyet.com.tr,» 15 07 2017. [Çevrimiçi]. Available: http://blog.milliyet.com.tr/dersim-isyani-nedir--1937-ve-1938-de-neler-oldu-ayrintilariyla-/Blog/?BlogNo=214307.
[2]
S. Meydan, «http://www.guncelmeydan.com,» [Çevrimiçi]. Available: http://www.guncelmeydan.com/pano/dersim-yalanlari-ve-gercekleri-sinan-meydan-t33567.html. [Erişildi: 18 07 2017].



Yorumlar