Kitap Tanıtımı: MEVLÜT ULUĞTEKİN YILMAZ – OSMANLI’NIN ARKA BAHÇESİ



“Çandarlı Halil Paşa niçin öldürüldü? II. Murat Han, devletin başından niçin ayrıldı? Fatih Sultan Mehmet’i zehirleyen Dönme Paşa kim? Devşirme Osmanlı Devleti’ne nasıl girdi? Dönmeler deyince aklımıza ne geliyor? Devşirme ve dönmelerin ortak özellikleri nelerdir? Enderun nasıl bir okuldu? Sokullu’nun öyküsü nedir? Hürrem Sultan’ın planları nelerdi? Rasathane düşmanı şeyhülislam kim? Seipione Cicala, Cağaloğlu Sinan Paşa mı? Nedir bu devşirme dönme karakteri? Kuyucu Murat Paşa Hırvat kökenli mi? Kadızadelilerin merak edilen yönleri nelerdi? Zurnacı kim? Köprülü Mehmet Paşa hakkında bilinmeyenler… Ölüme hoş geldin diyenler… Karlofça’ya giden yol… Bir müneccimin yönettiği savaş ve bir şeyhülislam… Sülale boyu ihanet… İhanetin doğallığı… Cahillerin cesareti… Ve vizyon sahibi bir Osmanlı… Osmanlı’ya farklı bir bakış açısı, altı yüz yıllık ihtişamlı perdeyi aralıyor ve ihaneti üzerine yapılan tartışmalar bu kitapla alevleniyor.”

Bu satırlar Mevlüt Uluğtekin Yılmaz’ın 2012 yılında Togan Yayıncılık tarafından çıkarılan Osmanlı’nın Arka Bahçesi isimli kitabının arka kapağında yer alıyor. Dede Korkut Hikayeleri’ni ülkemizde ilk kez radyo için dramatize eden ve bu çalışmalarından dolayı 1987 yılında “Milli Kültüre Hizmet Ödülü”ne layık görülen yazar, okurlarına şiir, öykü, oyun, senaryo ve araştırma dallarında farklı eserler de sunmuştur. Yazar bu eseri, tarihin hayatımızdaki yerini vurgulamak ve tarihten ders alarak geleceğimizi şekillendirmek adına çıkarttığını belirtmiştir.

Tarihe geleceğin aynası olarak bakılmasının yararlı olacağını söyleyen yazar, kitapta aynadaki “sevimsiz” görüntülerin sergilendiğini ilk satırlarında belirtmiştir. Yazar, tarihin acı ve tatlı yönlerini tüm çıplaklığıyla ortaya koymanın gelişmeci zihniyeti beslediğini vurgulamıştır. Yazarın kendi yorumlarıyla şekillendirdiği kitapta az sayıda dipnot bulunmaktadır. Konuların ayrı ayrı bölümlerde işlendiği kitabın son satırlarında değerli araştırmacı Necdet Sevinç’in “Bir Soysuzun Şiiri” isimli makalesi yer almaktadır. Osmanlı’nın Arka Bahçesi sıkılmadan ve büyük bir merakla okuyacağınız bir kitap.

İyi okumalar dileriz.

Kitabın içinden parçaların anlatıldığı Milli Düşünce Merkezi bilgi şölenine aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.


Yorumlar