Kitap Tanıtımı: SUAT TURGUT - OĞAN KANDEMİROĞLU - KIBRIS (BELGESEL - RESİMLİ ROMAN)



“Kıbrıs Türkünün yaşayış ve hürriyetine, canına, malına ve her türlü anane ve mukaddesatına, her nereden ve kimden olursa olsun vaki olacak tecavüzlere karşı koymak için kendimi Türk Milletine adadım. Ölüm dahi olsa verilen her vazifeyi yapacağım. Bildiğim, gördüğüm, işittiğim ve bana emanet edilen her şeyi, canımdan aziz bilip, sonuna kadar muhafaza edeceğim. Gördüklerimi, işittiklerimi, hissettiklerimi ve bana emanet edilenleri, hiç kimseye ifşa etmeyeceğim. İfşaatın bir ihanet sayılacağını ve cezasının ölüm olacağını biliyorum.

Yukarıda sıralanan hususları harfiyen tatbik edeceğime, şerefim, namusum ve bütün mukaddesatım üzerine söz verir ant içerim.”

TMT Yemini

TMT yani Türk Mukavemet Teşkilatı nedir biliyor musunuz? Bu teşkilatın Kıbrıs Türklerini soykırımla yok etme amacı taşıyan EOKA, EOKA-B gibi Rum terör örgütlerine karşı Kıbrıs Türklerini korumak üzere kurulmuş olduğundan haberiniz var mı? Kendilerini vatanına ve Kıbrıs Türklüğüne adamış yiğitlerin yemini, “Ya İstiklâl, Ya Ölüm!” andı gibidir.

Kıbrıs Harekâtının 40. yılında, Kıbrıs mücadelesini anlatmak için Suat Turgut’un yazdığı Oğan Kandemiroğlu’nun araştırıp çizdiği “Belgesel - Resimli Roman KIBRIS” 2023 Yayıncılık’tan çıkmıştır. Sosyal Antropolog olan Suat Turgut, bu çizgi romanı, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli benliklerini bilmeyen milletler, başka milletlerin avı olurlar!” sözüne binaen yıllarca acı çeken, zulüm gören Kıbrıs Türklüğünün bir daha aynı duruma düşmemesi için hazırlandığını vurgulamıştır. Bir millet için tarihten silinmenin en büyük işareti, millet olma bilincini kaybetmektir. Tarihi gerçeklere ve belgelere dayanarak hazırlanan Kıbrıs çizgi romanı 1571 Kıbrıs’ın fethinden başlayıp 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar geçen süreden bahsetmektedir. Ömrünü Kıbrıs davasına adamış Rauf Denktaş’ın mesajıyla başlayan çizgi roman, Dr. Fazıl Küçük ve TMT’nin mücadelesine de geniş bir şekilde yer vermektedir.

Milli ruh ve milli bilincin buluştuğu çizgi romanda Kıbrıs Türklüğüne yapılan zulümler karşısında, İsmet İnönü’nün, Adnan Menderes’in, Süleyman Demirel’in ve nihayetinde Kıbrıs Barış Harekâtı’nda adı “Karaoğlan” olan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’ın çabaları da anlatılmıştır. Osmanlı Devleti’nin zayıfladığı dönemde zorunluluklar yüzünden 100 yıllığına İngilizlere kiralanan ve Abdülhamit’in kira sözleşmesinde imzasının altına el yazısıyla “tapusu bizde kalmak şartıyla” yazdığı Kıbrıs, ilerleyen süreçlerde hasta adamın toparlanamaması ile adadaki Rumların Türklere işkence ve zulmüyle karşı karşıya kalmıştır. Asıl katliam da soykırım da budur! “Kanlı Noel” saldırılarına, şanlı Türk direnişine ve Kıbrıs Barış Harekâtı’na çok daha yakından bakabilmek için bu kitabı her Türk gencinin okuması gerekmektedir.

Unutmayalım ki iyi fikir ve bilinçle aşılanmış çizgi romanlar gençlik için daha etkili olmaktadır. Nesiller, görsel çalışmalara daha çok önem vermekte ve tarihi daha eğlenceli bir şekilde okumak istemektedir.

Belgesel - Resimli Roman Kıbrıs kitabını www.kahramanlar.org üzerinden temin edebilir ve Kıbrıs tarihini eşsiz çizimler eşliğinde okuyabilirsiniz. 


Yorumlar