Kitap Tanıtımı: NAZAN BEKİROĞLU – NAR AĞACI



Bir resmin renklerinde kaybolup geçmişe seyahat etmek nasıldır hiç düşündünüz mü? Geçmişi yaşarcasına her anında bulunmak, her anını tahmin etmek ve her anında nefes almak.  Balkanlardan gelen bir neslin aşkına da bu resimde şahit olmak ister miydiniz?  Eskinin mahreminde, o incelikte aşkı yaşamak eşsiz bir duygudur. Atalarını merak ederek,  kendisine kalan birkaç resim ile çıkılan hayal yolculuğunda her köşe başını,  her kaldırım taşını anlatılıyor Nazan Bekiroğlu.  Balkanların yaşantısını, terkedilmek zorunda kalınan vatan toprağını, soydaşlarımızı ve soydaşlarımızın düşüncelerini bir resmin hayalinden yola çıkarak okuyucularına aktarıyor.

Balkan Savaşı döneminde başlayıp I. Dünya Savaşı'na uzanan bir öyküdür "Nar Ağacı". Trabzon ile Tebriz arasında birbirine akan iki yüreğin, Setterhan ve Zehra'nın büyük aşkını anlatan kitap hayal kadar zengin, roman kadar güzel, tarih kadar da gerçek bir hikâyedir. Nakış nakış işlenmiş karakterler, yaprağından taşına, kuşuna, tozuna kadar anlatılmış detaylar ve dönemin şartlarını olduğu gibi aktarmasıyla akıllardan silinmeyecek bir roman "Nar Ağacı".

Kitabın betimlemeleri öylesine güzel ki hiç görmediğiniz, bilmediğiniz şehirleri karış karış gezdiriyor bizlere yazar. Savaş ve muhacirlik dönemlerinin anlatımı ise insanın gözlerini dolduruyor, içini acıtıyor. Bizim için kitabın en çarpıcı cümlesi ise "İnsan içinden yenilenmeyince dışından eskir..." oluyor.

Büyükanne ve büyükbabasının yaşadıklarını bizlere aktaran yazar, roman boyunca kendini gölge gibi gizleyerek anlattıklarının gerçekliğini okuyucusunun yaşamasını istiyor adeta. Bir romandan ziyade tarihi belge niteliği de taşıyan kitap içinde farklı pek çok eser türünü de içeriyor. Seyahatname tadında gezilen her yeri anlatıp, tarihi roman olmasıyla dönemin şartlarını, savaşı bizlere aktarıyor. Setterhan ve Zehra'nın birbirine aşkı ile aşk romanını, farklı yaşanan olaylarla da bizlere macera romanının tadına vardırıyor. Trabzon yağmurlarından Tebriz'in el dokuması o rengârenk halılarına uzanan bu romanı okumanızı tavsiye ederiz.

İyi okumalar.


Yorumlar