Kitap Tanıtımı: RAUF R. DENKTAŞ – SON ÇAĞRI




“KKTC’nin birinci cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş Kıbrıs Türkleri açısından yeni bir dönemin başlamakta olduğunu söyleyerek, sözlerine;
“Uzun süre aynı insanların görevde kalması halkta bir beklenti yaratır.  Daha iyisini ve daha güzelini isteyen ve buna layık olan halk,  özellikle Türk halkı gibi baskılar altında ambargolar altında yaşatılmışsa,  değişikliğe susamıştır” diyerek halkın Mehmet Ali Talat’a güvenerek onu KKTC’nin ikinci cumhurbaşkanı olarak seçtiğini ifade etmiştir.
21 yaşında bir devlet devralan Talat'ın ne kadar şanslı olduğunu vurgulayan Denktaş,  asıl görevinin KKTC Devleti’ni korumak ve halkın egemenliğine sahip çıkarak, kürsüde ikinci cumhurbaşkanı olarak seçilen Talat’ın cumhurbaşkanlığı için içtiği anda dikkat çekmiştir.  Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir anlaşmanın,  ancak Kıbrıs Türk’ünün dik yürüyerek,  bayrağına, egemenliğine, devletine sahip çıkarak ve Türkiye ile birlikte hareket ederek mümkün olacağını ifade eden Denktaş,  Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’a da seslenerek Kıbrıs’ın iki sahibi olduğunu artık anlaması ve bu gerçeği kabul etmesi gerektiğini;
“Kıbrıs ‘a sahip çıkacağını zannediyorsun.  Türklük dünyası buna müsaade etmeyecektir. Bunu bilesin...” sözleriyle vurgulamıştır.
24 Nisan 2005 – Lefkoşa

Yukarıdaki satırlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olan Rauf R. Denktaş’a aittir. Kıbrıs sorununa dikkat çekmek için belgelerle birlikte, Türkiye Cumhuriyeti siyasilerinin de tam konuşma metinlerini inceleyip paylaştığı Remzi Kitabevi tarafından 2007 yılında yayımlanan “Son Çağrı” isimli kitabında yer almaktadır. 

Bilindiği üzere Kıbrıs Akdeniz’in stratejik bakımdan en büyük adalarından biridir.  Orta Doğu’da gemilerin yüzmeye başladığından beri Kıbrıs önemli bir konumda yer almaktadır. Süveyş Kanalı’nın da hizmete girmesiyle önemi kat kat artmıştır. Günümüzde stratejik önemi hala devam eden Kıbrıs, Türkiye Cumhuriyeti’nin milli davası halini almıştır.  Annan Planı ile ortaya atılan bazı safsatalar, Kıbrıs Türkleri üzerinde oynanan oyunlar ve Kıbrıs’ta yapılan soykırımlar Türk milletinin unutmaması gereken konulardır. Daha bilinçli olabilmek ve Kıbrıs meselesine hâkim olmak açısından Kıbrıs denilince akla ilk gelen isimden, KKTC’nin ilk cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ın Kıbrıs için yazıp yayımladığı kitaplardan meseleye bakmak gerekir.  
Kıbrıs’ın içinde bulunduğu tehlikeyi daha iyi anlayabilmek için Rauf R. Denktaş’ın “Son Çağrı” isimli kitabını okuyabilir ya da Milli Kanal’ın “Kıbrıs’ta Son Sözü Kim Söyleyecek?” adlı oynatma listesindeki videolara



bağlantısından ulaşabilirsiniz. Kıbrıs Türklüğünün içinde bulunduğu tehlikeyi fark edip İlber Ortaylı’nın “Kıbrıs olmazsa Türkiye boğulur.” uyarısını da göze alarak Kıbrıs meselesi hakkında milletçe daha fazla bilgiye sahip olmamız gerekmektedir. Ne ile karşı karşıya olduğumuzu bilirsek, Kıbrıs konusunda ne kadar çok bilinçlenirsek Kıbrıs’ı Girit gibi olmaktan kurtarabiliriz.


Yorumlar