Kitap Tanıtımı: HÜSEYİN NİHAL ATSIZ - YOLLARIN SONU



Bazen baktığımız ve gördüğümüz şeylerde hissettiklerimizi anlatmak için bir kelime, bir cümle ya da bir mısra yeterlidir. Öyle bir kelime söylersiniz ki cümlenin içinde, neler hissettirmek istediğinizi okuyucu o anda anlayabilir. O anda okuyucu kendini bambaşka diyarlarda, o hâl içinde hissedebilir. Oysa şimdilerde böyle şairleri bulmak hayli zorlaşıyor. Gündelik aşkların, geçici heveslerin ve anlamsız ülkülerin şairleri var şimdilerde… Oysa Hüseyin Nihal Atsız öyle mi?

Çağımızın en büyük entelektüellerinden biri olarak addedeceğimiz Hüseyin Nihal Atsız, Türk Budunu olarak varlığımızı korumanın bir yolunu araştırmış ve Türk milliyetçiliği ülküsünü yaşamının sonuna kadar hâkim kılmayı amaçlamıştır. Tarihçi, yazar, şair, düşünür olmasının yanı sıra çalışkan bir bilim adamı olduğunu da yaptığı bilimsel çalışmalar ve yazdığı kitaplardan görmek mümkündür. Birçok tarihçinin çalışmaya çekindiği alanları büyük bir cesaretle çalışan düşünürümüz Türk gençliğine eşsiz eserler bırakmıştır. Bu eserlerinden biri de, şairliğinin bütün yönleriyle önümüze serildiği “Yolların Sonu” isimli şiir kitabıdır. Kitap, ismini içinde yer alan “Yolların Sonu” şiirinden almaktadır.

Romanlarına bu denli hayat veren, okurlarını o hayatların içine çeken ve yazdığı şiirler ile okurlarının ruhunu coşturup, kitleleri harekete geçiren Atsız’ın şiir kitabının arka kapağında bulunan mısraları kitapta bulunan diğer şiirlerin habercisi;

Bilsin cihan ki ben bu cihanın nesindeyim:
Bir ülkünün mehabetinin zirvesindeyim.

Dünya denen mezellete dalsın her isteyen;
Ben ırkımın şeref taşan efsanesindeyim.

Herkes bir özdeyişle yaşar… Ben de öylece
Altaylar’ın ve Tanrıdağ’ın çevresindeyim.

Merdânelikle şöyle bakıp ayrılıklara
Son menzilin hüzün dolu kâşanesindeyim.

Artık veda zamanına pek fazla kalmadı;
Yorgun ve kimsesiz ölümün bahçesindeyim…

İlk baskısı 1946 yılında yapılmış olan kitabın 6. Basımı Ötüken Neşriyat tarafından 1986 yılında yapılmıştır. Son basımı 2015 yılında yine Ötüken Neşriyat tarafından yayımlanmıştır. İçinde kendinizden mısralar bulup, duygularınızı yansıtacak şiirlere erişebileceğiniz “Yolların Sonu” isimli şiir kitabını okumanızı tavsiye ederiz.


İyi okumalar dileriz… 



Yorumlar