Kitap Tanıtımı: NURULLAH ÇETİN - İSTİKLÂL MARŞI’MIZI ANLAMAK



İstiklâl Marşı’nın neden ‘’Korkma!’’ diye başladığını biliyor musunuz? Ya da kıtalar arasında yer alan ‘’Ulusun’’ ifadesinin ne anlama geldiğini düşündünüz mü hiç?

İlkokuldan üniversite birinci sınıfa kadar derslerde bizlerden İstiklâl Marşı’nın açıklamasını yapmamız istendi. Aslında ne kadar yüzeysel okuduğumuzun, dinlediğimizin, söylediğimizin geç farkına vardım. Evet, bu kadar basit olamazdı, mutlaka derin bir anlamının olacağı aşikârdı. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurullah Çetin’in aşağıda verdiğim adresteki Bilgi Şöleni bunların hepsini anlatıyor. Konferansın başlığı ‘’İstiklâl Marşı’nı Anlamak’’. Tek kelimeyle mükemmel. İstiklâl Marşı’na dair meğer ne kadar az bilgiye sahipmişiz… Türkiye’de pek çok edebiyat öğretmeni de bu bilgileri bilmiyordur diye düşünmeden edemedim.

Prof. Dr. Nurullah Çetin’in Öncü Basımevi’nden 2011 yılında çıkan ‘’İstiklâl Marşı’mızı Anlamak’’ isimli bir kitabı bulunmakta. Konferansta, İstiklâl Marşı’na dair güzel dipnotlar veren hocamız, kitapta İstiklâl Marşı’nın imlâsından, yazılma öyküsüne, o dönemki Türkiye’nin durumundan, Kuva-yı Milliye hareketine kadar çeşitli konuları ele almış. Önsözünde, ‘’Bu çalışmam kanalıyla umarım Türk Milleti, İstiklâl Marşı’nı derinliğine anlama ve Müslüman-Türk şuuruna ererek kendi kimliğine ve değerlerine sımsıkı sarılma imkânı bulacaktır.’’ diyerek Türk Milletinin ilelebet payidar kalmasının anahtarlarından birinin İstiklâl Marşı olduğuna vurgu yapıyor.

Eminim ki, kitabı elinize aldığınızda bırakmak istemeyeceksiniz ve konferansı dinlemeye başladığınızda kopamayacaksınız. Gördüğünüz herkese İstiklâl Marşı’nın anlam derinliğini anlatacak, hatta konferansı izlemeyi tavsiye edeceksiniz…

İyi dinlemeler ve iyi okumalar.



Konferansa ulaşmak için: https://www.youtube.com/watch?v=r1M0jMN_wpk


Yorumlar